ТВ ЧАСОВИ НА ПОРТАЛУ РТС ПЛАНЕТА

Све ТВ часове емитоване на РТС-у од почетка наставе на даљину могуће је погледати на порталу РТС Планета, у секцији Моја школа. Неопходно је да при првој посети порталу направите налог (региструјете се) тако што изаберете линк (дугме) "ПРИЈАВИТЕ СЕ" а затим кликнете на линк "РЕГИСТРУЈТЕ СЕ БЕСПЛАТНО" на дну новоотворене странице. При свакој следећој посети довољно је да се пријавите употребом своје имејл адресе и лозинке коју сте изабрали при регистрацији. 

Часови за основну школу, за школску 2020/2021. годину

 

УПУТСТВА

ДЕТАЉНА УПУТСТВА ЗА РАД СА ГУГЛ УЧИОНИЦОМ

- Како послати рад и погледати коментаре наставника (телефон и таблет)
- Како послати рад и погледати коментаре наставника (компјутер и лаптоп)
- Како променити језик на српски
- Видео упутства

ОСТАЛА УПУТСТВА

Употреба апликације Google Meet за онлајн часове (телефон и таблет)

Иако можда делују компликовано, поступци су прилично једноставни. Ко не може да запамти кораке нека негде одштампа ово упутство, или га отвори на једном уређају и спроведе га на другом (гледајући упутство и пратећи корак по корак).

Како послати рад и погледати коментаре наставника (телефон и таблет)

1. Када покренете апликацију Гугл учионица, на самом дну екрана видећете 3 опције - "Стрим", "Задаци" и "Људи" (или "Stream", "Classwork", "People" ако користите на енглеском језику). КЛИКНИТЕ на "Задаци" (или "Classwork"), то је линк у средини.

2. На приказаном екрану видећете линкове ка лекцијама и задацима (домаћи задаци, вежбе и сл.). КЛИКНИТЕ на линк домаћег задатка који желите да предате.

3. На самом дну екрана који се приказао видећете посебну целину са натписом "Твој рад" (или "Your work") изнад кога се налази мала стрелица усмерена на горе ( ^ ). КЛИКНИТЕ ову стрелицу или ПОВУЦИТЕ прстом нагоре (ка врху екрана).

4. На новом екрану видећете дугме "+ Додај прилог" (или "+ Add attachment"). КЛИКНИТЕ то дугме.

Наредна два корака зависе од тога да ли шаљете већ постојеће слике и документе, или желите да рад сада фотографишете и одмах пошаљете.

У првом случају, УКОЛИКО ШАЉЕТЕ ВЕЋ ПОСТОЈЕЋЕ ДАТОТЕКЕ (нпр. већ сте фотографисали рад и сачували слике):

5. У падајућој навигацији која се отворила КЛИКНИТЕ на 3. ставку "Датотека" (или "File").

6. У новоотвореном дијалогу пронађите слике које сте сачували (или неке друге документе), изаберите једну или више њих одједном и КЛИКНИТЕ на "Изабери" (или "Select") у горњем десном углу.

У другом случају, УКОЛИКО РАДОВЕ ИСТОВРЕМЕНО ФОТОГРАФИШЕТЕ И ШАЉЕТЕ:

5. У падајућој навигацији која се отворила КЛИКНИТЕ на 4. ставку "Сликај" (или "Take photo") - отвориће се апликација за фотографисање.

6. Фотографишите рад и када направите успешну фотографију потврдите кликом на одговарајуће дугме (ово дугме се разликује од телефона до телефона, тј. зависи од апликације за фотографисање, али после фотографисања увек постоје две опције - да одбаците лошу фотографију (обично "Х" или нешто слично, углавном црвене боје) и да потврдите добру фотографију (обично знак "штиклирано", "ОК" и слично, углавном зелене боје).

Даљи кораци су исти у оба случаја:

7. Сада сте се вратили на претходни екран на коме видите све прикачене датотеке (слике и сл.) једну испод друге. Дугме "+ Додај прилог" (или "+ Add attachment") је и даље ту па можете додати још једну или више слика (докумената), а ако желите да уклоните датотеку (слику и лс.) коју сте претходно додали потребно је да кликнете на знак икс ( Х ) десно од имена датотеке и потврдите уклањање.

8. Када сте додали све што желите, КЛИКНИТЕ на дугме црне боје "Предај" (или "Turn in") и потврдите слање кликом на опцију "Предај" (или "Turn in") у дијалогу који се отворио.

9. Ако желите да додате неку нову датотеку (нову слику или други документ, рецимо урадили сте неки нови задатак) КЛИКНИТЕ на дугме "Опозови слање" (или "Unsabmit") које се сада налази на истом месту где је било дугме "Предај" (или "Turn in") из претходног корака, и потврдите ово избором опције "Опозови слање" (или "Unsabmit") у дијалогу који се отворио. Сада можете поновити поступак за додавање датотека (поновите све од корака 4. до корака 8.).

ОВИМ СТЕ ЗАВРШИЛИ СЛАЊЕ РАДОВА, АЛИ...

10. Док прегледа рад наставник може означити поједине делове рада и додати коментар на означени део. Да би сте видели означене делове и коментаре потребно је да:
(1) КЛИКНЕТЕ на "Задаци" (или "Classwork") на дну почетног екрана Учионице
(2) у листи задатака КЛИКНЕТЕ на задатак на који очекујете одговор
(3) КЛИКНИТЕ или ПОВУЧИТЕ прстом нагоре (ка врху екрана) малу стрелицу на дну екрана, изнад натписа "Твој рад" (или "Your work")
(4) КЛИКНЕТЕ на рад који сте послали (слика на пример) и он се прикаже
(5) у горњем десном углу КЛИКНЕТЕ на иконицу која изгледа као квадрат са стрелицом у себи, и ваш рад се поново прикаже на екрану али овог пута са деловима који су уоквирени (ако има коментара)
(6) КЛИКНЕТЕ на било који од уоквирених делова рада и испод рада видећете коментар на тај његов део

 

Како послати рад и погледати коментаре наставника (компјутер и лаптоп)

1. Када се нађете у Гугл учионици, на врху стране налази се 4 линка (погледај горе) - други са леве стране је "Школски рад" (или "Classwork" ако користите на енглеском језику). КЛИКНИТЕ на тај линк.

2. На страници која се отвори видећете линкове ка лекцијама и задацима (домаћи задаци, вежбе и сл.). КЛИКНИТЕ на линк домаћег задатка који желите да предате, а затим у дну КЛИКНИТЕ на "Прикажи задатак" (или "View assigment").

3. На страници која се отвори погледајте горе десно, видећете део правоугаоног облика са насловом "Твој рад" (или "Your work") у коме се налази дугме "+ Додај или направи" (или "+ Add or create"). КЛИКНИТЕ то дугме.

4. У падајућој навигацији КЛИКНИТЕ на 3. ставку "Датотека" (или "File"), са спајалицом испред.

5. У новоотвореном дијалогу КЛИКНИТЕ на дугме на средини "Изабери датотеке са уређаја" (или "Select files from your devices").

6. У прозору који се отворио пронађите слику (или било какав други документ) који желите да пошаљете и КЛИКНИТЕ на "Open" у доњем десном углу. Овде можете додати још једну или више слика (докумената) кликом на дугме "Додајте још датотека" (или "Add more files").

7. КЛИКНИТЕ на дугме у дољем левом углу "Отпреми" (или "Upload").

8. Када сте додали све што желите, КЛИКНИТЕ на дугме "Предај" (или "Turn in").

9. Ако желите да додате неки нови документ (слику новог вежбања на пример) КЛИКНИТЕ на дугме "Опозови слања" (или "Unsabmit") које се сада налази на истом месту где је било дугме "Предај" (или "Turn in") из претходног корака. Сада можете поновити поступак за додавање документа (поновите све од корака 3. до корака 8.).

10. Док прегледа рад наставник може означити поједине делове рада и додати коментар на означени део. Да би сте видели означене делове и коментаре потребно је да:
(1) КЛИКНЕТЕ на "Школски рад" (или "Classwork") на врху прве стране учионице
(2) горе лево КЛИКНЕТЕ на "Прикажи задатке" (или "View your work")
(3) у листи задатака КЛИКНЕТЕ на задатак на који очекујете одговор
(4) КЛИКНЕТЕ на рад који сте послали (слика углавном) и он се прикаже
(5) КЛИКНЕТЕ на три вертикалне тачкице у горњем десном углу
(6) КЛИКНЕТЕ на другу опцију "Отворите у новом прозору" (или "Open in new window")

 

Како променити језик на СРПСКИ

На телефону или таблету језик Гугл учионице прилагођава се језику уређаја (ако је телефон на енглеском језику и Учионица ће бити, а ако телефон пребаците на српски језик и Учионица ће бити на српском). Ако желите да промените језик Учионице, морате променити језик на самом уређају (одете у "Settings"и потражите опцију "Language", детаљније није могуће јер се разликује од уређаја до уређаја).

На компјутеру или таблету:

1. У горњем десном углу КЛИКНИТЕ на круг са вашом сликом (или почетним словом ако слика није постављена).

2. У падајућем дијалогу КЛИКНИТЕ на дугме "Manage your Google Account".

3. На страници која се отворила, у навигацији са леве стране КЛИКНИТЕ на трећу ставку одозго "Data & personalization".

4. На дну странице која се отворила налази се део обележен са "General preferences for the web" (иконица са укрштеним кључем и шрафцигером) у којој је прва ставка "Language". КЛИКНИТЕ на њу.

5. На страници која се отворила јасно се уочава "English" и иконица оловке са десне стране. КЛИКНИТЕ на оловку.

6. У дијалогу који се отворио пронађите и КЛИКНИТЕ на СРПСКИ језик (негде при дну), а затим КЛИКНИТЕ на "Select" у доњем десном углу.

 

Употреба апликације Google Meet за онлајн часове (телефон и таблет)

1. Инсталирајте апликацију Google Meet, било тако што ћете покренути Play продавницу и укуцати "Google Meet", или тако што ћете кликнути на линк Google Meet

Oнлајн часу у заказано време можете да се прикључите на два начина - кодом или линком.

За ПРИКЉУЧИВАЊЕ КОДОМ потребно је да било како од наставника добијете приступни код (облика "abc-mnop-xyz") а затим, тачно у заказано време:

2. Покренете Meet апликацију.

3. КЛИКНЕТЕ на дугме "Уђи помоћу кода" у горњем десном углу.

4. Унесете код у предвиђено поље (једино поље на овом екрану; цртице у коду нису неопходне) и КЛИКНЕТЕ на дугме "Уђите" у горњем десном углу.

(пређите на корак 5.)

За ПРИКЉУЧИВАЊЕ ЛИНКОМ потребно је да од наставника добијете приступни линк (да га наставник постави у Учионици, пошаље електронском поштом, СМС поруком...) а затим, тачно у заказано време:

2. КЛИКНЕТЕ на приступни линк (рецимо, ако га је наставник поставио у Учионици - покренете Учионицу, отворите поруку у којој се налази линк и кликнете на њега; ако га је наставник послао електронском поштом или СМС-ом - отворите поруку и кликнете на линк).

3. Ако се појави дијалог са натписом "Отворите помоћу" или нешто слично, где вас телефон пита којом апликацијом желите да отворите линк, изаберите апликацију "Meet".

(нама корака 4., пређите на корак 5.)

Даљи кораци исти су у оба случаја (приступ кодом и приступ линком):

5. На новом екрану појавиће се слика са ваше камере испод које се налазе три дугмета: прво са иконицом камере (да укључите или искључите камеру), друго са иконицом микрофона (обавезно да буде укључено - непрецртана иконица) и треће са натписом "Тражите улаз". КЛИКНИТЕ дугме "Тражите улаз" и сачекајте да добијете одобрење од наставника.

6. Чим вам наставник одобри улаз приказаће се екран на чијем дну се налазе дугмићи за излазак са часа (црвена слушалица), укључивањи и искључивање камере (иконица камере, прецртана када је искључена) и укључивање и искључивање микрофона (иконица микрофона, прецртана када је искључен). Оба треба укључити, али микрофон обавезно. Такође, у горњем десном углу овог екрана налазе се два дугмета - прво (иконица је кружић са две кружне стрелице около) за прелазак са предње на задњу камеру и обрнуто - обавезно укључите предњу камеру, и друго (иконица је звучник, прецртани звучник или телефонска слушалица) за подешавање звука са опцијама "Звучник", "Телефон" и "Звук је искључен" - обавезно изаберите опцију "Звучник".

САДА СТЕ СПРЕМНИ ЗА ЧАС!

 

Видео упутства

Видео упутства одгледајте тек пошто прочитате горе наведене кораке. Препоручујем да гледате на компјутеру, преко целог екрана, и да пажљиво пратите који линк или дугме се осенчени и кликнути (не види се свуда идеално, али је јасно ако пажљиво посматрате и претходно сте прочитали упутство). Ако је слика мутна, промените резолуцију видеа на HD (доњи десни угао).

Youtube канал са упутствима

 

ТЕСТОВИ ЗА САМОПРОЦЕНУ ЗА УЧЕНИКЕ 8. РАЗРЕДА

Ученици 8. разреда који се припремају за завршни испит своје знање из српског језика, математике и предмета који су заступљени у комбинованом тесту могу проверити тестовима за самопроцену знања:

Тест из српског језика
Тест из математике
Комбиновани тест

 

ПРИПРЕМЕ ЗА ЗАВРШНИ ИСПИТ

У циљу што ефикаснијег укључивања у савремене облике учења и жељи да помогне малим матурантима да обнове градиво од петог до осмог разреда, Радио-телевизија Војводине ће од 01. априла почети да на свом сајту објављује видео прилоге задатака из седам предмета, којима је обухваћено градиво за полагање мале матуре. На сајту rtv.rs, у одељку “Дигиталне припреме за малу матуру”, ученици ће имати прилику да сваког радног дана погледају избор од три до укупно две стотине задатака из математике, српског језика, биологије, хемије, физике, географије и историје. Задаци су припремани из Збирки за припрему мале матуре од претходних година и емитовани у оквиру емисије “Ја бирам”, Програма за децу и младе, током три сезоне.

http://rtv.rs/matura